Aljaška 2012 – den osmý

Program dnešního dne – návštěva NP Denali. Kyvadlovou autobusovou dopravou WAC, provozovanou správou parku, pojedeme po jediné silnici do samého srdce národního parku Denali.  „Silnice se vine smrkovými a osikovými lesy, šplhá po horských úbočími nad širokými údolími řek, překračuje rozsáhlé plochy alpínské tundry a nabízí bezpočet příležitostí k pozorování zdejších divokých zvířat“. Tak to alespoň slibuje průvodce National Geographic.

Naučná stezka

.

            Po příjezdu do NP Denali jsme nejdříve navštívili Denali National Park Visitor Center, kde pro nás Lenka zakoupila jízdenky na kyvadlovou dopravu WAC. Hodinku čekání na odjezd jsme si krátili prohlídkou suvenýrů a návštěvou kina, kde na velkém plátně byly promítány dokumentární filmy o Aljašce.

            Prvních 15 mil cesty vede po úpatí hřebene Helay Ridge a vine se dvěma říčními údolími, výhled však zakrývají stromy, protože autobus projíždí subarktickým vždy zeleným lesem. Na míli 14,7 překračujeme řeku Savage  River, která vyznačuje hranici za kterou již nesmí soukromá vozidla.

            Cesta směrem k naší první zastávce v sedle Polychrome Pass vedla nad hranicí lesa, tedy už v tundře, proto jsme si mohli již nerušeně vychutnat pohledy na mohutné Aljašské pohoří,  otevřený výhled do říčních údolí a na tundrou porostlé svahy. Grizly se mohou objevit kdekoliv, také jsme jich několik viděli, ale bohužel jen jako zvířecí „tečku“ na míli vzdáleném kopci.

            Naše cesta končila v dalším středisku pro návštěvníky Eielson Visitor Center, které má dokonalou polohu. Budova byla otevřena v roce 2008. Nachází se zde různé výstavy, pracoviště strážců a také naučná stezka. Za příznivého počasí je odtud možno si vychutnat pohled na celou Mount McKinley od úpatí po vrchol.

Denali

.

            Na odpoledne domluvila Lenka zájemcům procházku po naučné stezce s místní průvodkyní.  Procházka to byla velice zajímavá. Neočekával jsem v těchto nadmořských výškách takové množství kvetoucích rostlin.

            Ve 3 hodiny odpoledne  jsme nasedli do autobusu a vraceli jsme se zpět. Během cesty jsme ještě několikrát na krátkou chvíli zastavili a v dálce pozorovali zvěř.

.

            Po návratu do motelu jsme Lenka, Petr a já vyrazili na noční sběr hub. Od včerejšího večera jsme věděli kde rostou, ale ještě nikdo z nás nešel na houby v 11 hodin v noci. Kolem půlnoci jsme se vrátili s plným kbelíkem krásných hřibů a křemeňáků.

            Osmý den plný zážitků utekl jako voda. Lenka se opět ukázala jako skvělá průvodkyně. Bohužel, na slibovaný bezpočet příležitostí k pozorování zdejších divokých zvířat a jasnou oblohu nad Mount McKinley si budeme muset počkat na příští návštěvu Aljašky.

Denali – galerie

Naučná stezka – galerie

Noční sběr hub – video

Příspěvek byl publikován v rubrice Cestování, Random se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *