X

Lednicko-valtický areál

Lednice

 

 

Lednický zámek sloužil Lichtenštejnům jako letní sídlo. I když sem jezdili jen na léto, tak jim to nebránilo vybudovat v interiérech topení, luxusní umývárny, ložnice, jídelny a taneční sály. Kolem zámku je rozlehlá francouzská zahrada s palmovým skleníkem a velký anglický park.
Zámek v Lednici je součástí Lednicko-valtického areálu. Především v 18. a 19. století jej ruku v ruce s přírodou budovali Lichtenštejnové. Od roku 1996 je tato „Zahrada Evropy“ na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Kromě čarokrásných zámků v Lednici a Valticích ji zdobí množství menších staveb: Minaret, Akvadukt, romantická zřícenina Janův hrad; Apolonův chrám se sochami Múz, Rybniční zámeček, jehož odraz zdobí hladinu Prostředního rybníka; Chrám tří Grácií, Hraniční zámeček a další. Lichtenštejnové měli o zábavu postaráno.

Galerie – Lednice

Valtice

 

 

Jestliže Lichtenštejni využívali zámek v Lednici jako „rekreační chatu“, pak jim ten valtický sloužil jako „rodinný domek“. A to domek značných rozměrů. V čtyřkřídlé budově je na sto majestátných místností.
Od roku 1996 je Lednicko-valtický areál zapsán do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Kromě čarokrásných zámků v Lednici a Valticích jej zdobí množství menších staveb jako na příklad Rendez-vous. Stavba je zasvěcena bohyni lovu Dianě – odtud i její druhý název Dianin chrám. Další zajímavou stavbou je kolonáda – Reistna, která neplní jen funkci vyhlídky, ale také památníku zemřelým členům rodiny. Kolonáda se nachází na nejvyšším místě v kraji a návštěvníkům se z vyhlídkové terasy kolonády naskýtá neobyčejný výhled.

Galerie – Valtice

admin:
Related Post