Napříč Jižní Amerikou – střípky z cesty

Pod tímto názvem budu uvádět nejzajímavější zážitky z 32-denní cesty po Jižní Americe s CK Pangeo. Navštívili jsme postupně Peru, Bolivii, Argentinu a Brazílii. V Peru a Bolivii jsme se 17 dnů pohybovali v nadmořské výšce 4.000m +-500m. Teplotní rozdíly mezi dnem a nocí byly značné. Ranní teploty se mnohdy pohybovaly pod bodem mrazu, což v hotelbuse, kterému již několik let nefunguje klimatizace a topení, bylo mnohdy dost drsné.

Je však nutno říci, že úžasné zážitky, neustálý kontakt s přírodou, s obyvateli měst a vesnic zcela zastiňuje některé nedostatky tohoto způsobu cestování. Svými „střípky s cesty“ se budu snažit vás o tom přesvědčit.

Vodopády Iguacú

·

Iguacú jsou největší vodopády na světě. Nachází se na hranici Argentiny s Brazílií, na vodním toku Iguacu v povodí Paraná. Hloubka vodopádů je okolo 70 metrů a v období dešťů zde proteče 6 500m3/s, v období sucha se tento průměr sníží na polovinu. Oblast vodopádů Iguacú je podle množství protékající vody tvořena 150 – 270 vodopády. Největším vodopádem je Ďáblův chřtán, který je nejlépe vidět z Brazilské strany.

Na straně Brazílie i Argentiny vzniklo díky tomuto krásnému neobvyklému přírodnímu úkazu mnoho národních parků, které mají chránit nejen vodopády, ale i nedotknutý prales, který se v této oblasti vyskytuje. I tak jsou ale vodopády jednou z nejvíce navštěvovaných atrakcí.

Oba přilehlé národní parky a vodopády jsou zapsány na seznam světového dědictví UNESCO.

·

Vodopády navštíví každoročně čtyři až pět milionů návštěvníků. Fascinují je nejkrásnější vodopády světa a jejich pralesní kulisa s jedinečnou flórou a faunou. Po stezkách a cestičkách, odvážně se vinoucích nad vodou, lze dojít přímo na hrany skal a uprostřed oblaků kapiček vody žasnout nad úchvatnou přírodou. Když se nad vodami řítícími se do hlubin rozklenou celé tucty duh a spojí se s tropickým deštným pralesem, uchvátí hluboce každého. Vodopády Iguacú – to je skutečný ráj.

Vodopády Iguacú – Argentina – video

Vodopády Iguacú – Brazílie – video

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Cestování, Random se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *